Sovuq urgan sabzavotlar iste’molga qanchalik yaroqli ekani haqida ma’lumot berildi
Ular zaharlanishga olib kelmasa-da, barcha foydali xususiyatlarini yo‘qotadi va eriganidan so‘ng, saqlash muddati keskin kamayadi.
Sovuq tushishi oqibatida bozordagi ayrim sabzavot va mevalarni sovuq urishi ehtimoli yuqori. Bu mahsulotlar o‘zining organoleptik xususiyatlari – mazasi, ta’mini yo‘qotadi va iste’molga yaroqsiz hisoblanadi. Bu haqda Sanepidqo‘mita xabar berdi.
Qayd qilinishicha, ushbu mahsulotlarning ozuqaviy qiymati ham pasayadi. Ular zaharlanishga olib kelmasa-da, barcha foydali xususiyatlarini yo‘qotadi va eriganidan so‘ng, saqlash muddati keskin kamayadi.
«Umumiy ovqatlanish korxonalariga qo‘yiladigan sanitariya-gigiyena talablari»ga ko‘ra, muzlab erigan va qayta muzlatilgan oziq-ovqat mahsulotlarini ishlatishga ruxsat berilmagan.
Har bir oziq-ovqat mahsuloti texnik jihatdan tartibga solish hujjatlariga — SanQvaN, GOST (davlat standarti), tashkilot standartiga asosan saqlanishining muayyan talablari belgilangan. Ya’ni, har bir mahsulot qoida va normalarda belgilangan ma’lum harorat va havoning nisbiy namligida saqlanishi lozim.
Mavzuga oid
10:30 / 02.09.2024
SSV yangi o‘quv yili arafasida maktab oshxonalarida sotish taqiqlangan oziq-ovqatlar ro‘yxatini keltirdi
13:11 / 19.08.2024
Xorijdan qaytgan fuqarolardan sog‘lig‘idagi o‘zgarishlarga jiddiyroq qarash so‘raldi
16:40 / 17.08.2024
“Mpox virusining O‘zbekistonga kirib kelmasligi uchun choralar ko‘rilyapti” - Sanepidqo‘m
19:41 / 01.08.2024